Łosoś – pomysł na zdrowie i urodę.

0
1220
osoś gdańsk sprzedaż
osoś gdańsk sprzedaż

Ryby należą do najzdrowszych produktów, które daje nam natura. Są one nie tylko smaczne, ale i mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Najlepiej, by znalazły się w naszym menu przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Do najsmaczniejszych ryb należy łosoś. Łosoś to ryba słodkowodno-morska. Występuje w wielu odmianach i jest niekwestionowanym liderem w zawartości „dobrych” tłuszczy. Do najbardziej znanych odmian łososia należą islandzki, szkocki, irlandzki i jeden z najpopularniejszych – norweski. Sprzedawany łosoś ma barwę od pomarańczowej po różową, jedynie łosoś bałtycki ma białe mięso.

sprzedaż łososia w gdańsku

Dlaczego mięso łososia jest takie nadzwyczajne?

Z tego względu, że posiada ogromną zawartość kwasów Omega 3, które dbają i chronią nasze serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne. Jedzenia łososia korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Naukowcy stwierdzili też, że spożywanie tłustych ryb koi bóle menstruacyjne, zapobiega wahaniom humorów i poprawia prace układu nerwowego.

Po za kwasami Omega w łososiu znajduje się bardzo dużo witamin A, D, E, PP, B2, B6, B12, białka, kwasów nienasyconych i składników mineralnych (selen, jod, wapń czy magnez).

sprzedaż łososia w gdańsku

Mięso z łososia jest soczyste, o charakterystycznym smaku całkowicie pozbawione ości. Najlepiej smakuje z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie koperkiem.

Łososia jada się na surowo, marynowanego lub wędzonego, a także w przeróżnych daniach serwowanych na gorąco i na zimno. Restauratorzy docenili zalety tej ryby, a jednym z bardziej znanych dań z łososia w Gdańsku jest sushi.
Sposobów na przyrządzenie łososia jest mnóstwo. Może on być pieczony, duszony, grillowany czy gotowany na parze. Robi się z niego pasty, faszeruje naleśniki, burgery i makarony.